ICMAB Events

ICMAB members participate in the gathering of the International Day for the Elimination of Violence against Women

On Monday, 25 November 2019, a gathering in the entrance of the ICMAB building was announced between 11 and 11:15 am to show respect to the victims and concern for the International Day for the Elimination of Violence against Women. Members of the ICMAB Gender Equality Committee read the Statement that the Gender Equality Committee and the Committee of Women and Science of the CSIC had prepared, on the occasion of this international day.

icmab
25 November 2019

Comunicado conjunto de la Comisión de Igualdad de Género y la Comisión de Mujeres y Ciencia del CSIC, con ocasión del Día Internacional de la Eliminación de la Violencia Contra las Mujeres

Veinte años después de que la Asamblea General de Naciones Unidas declarara el 25 de noviembre Día Internacional de la Eliminación de la Violencia contra las Mujeres, nuestra sociedad se ha dotado de legislación y mecanismos de salvaguarda de los derechos de las mujeres, pero por desgracia, no ha sido capaz de erradicar esta forma de vulneración de los derechos humanos.

La Comisión de Mujeres y Ciencia y la Comisión de Igualdad del CSIC, comprometidas con la defensa de la igualdad en el ámbito de la investigación, condenan la violencia de género y apoyan a todas las mujeres que la sufren.

A pesar de los progresos, sigue siendo necesario combatir el contexto cultural en el que la violencia de género se enmarca y trabajar para destruir los estereotipos, valores y costumbres que dan lugar a determinados comportamientos machistas que están vigentes en todos los sectores de la sociedad y que causan tanto sufrimiento. Ambas Comisiones se unen a la Presidencia del CSIC que, ha expresado su radical rechazo a cualquier práctica abusiva que signifique un agravio a la dignidad profesional y personal de las trabajadoras de este organismo que cuenta con un Plan de Igualdad y con sendos Protocolos de Prevención del Acoso Sexual y Laboral.

Por tanto, continuaremos trabajando por que los poderes públicos implementen las medidas necesarias para impedir la violencia contra las mujeres, atiendan los compromisos del Convenio de Estambul (2011), así como los objetivos de la Agenda 2030 de Naciones Unidas que sitúan la igualdad de género y el empoderamiento de mujeres y niñas en el centro del desarrollo sostenible.

Del mismo modo, nos unimos al dolor de los familiares y la descendencia huérfana de las 51 mujeres asesinadas en España en lo que va de año. 

Las Presidentas de la Comisión Mujeres y Ciencia y de la Comisión de Igualdad

homepage featured gif image 2019


MANIFEST 25N: Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones 2019

D'uns anys ençà, les violències masclistes, i especialment les violències sexuals, s'han situat al centre de les notícies, les xarxes socials i, fins i tot, de les festes majors dels nostres pobles i ciutats. Aquestes violències contra les dones, tradicionalment invisibilitzades, han sigut exposades públicament per les seves supervivents per denunciar un sistema patriarcal que ens oprimeix, ens silencia i ens mata. S'ha posat en evidència que el problema no són els espais públics, els locals d'oci o les festes populars, perquè aquestes violències masclistes també les patim als nostres llocs de feina i a casa.

Les violències contra les dones persisteixen any rere any, en una societat patriarcal que es resisteix a perdre un statu quo que situa les dones en una posició de desigualtat. Tot i això, les dones hem trencat el silenci i no farem ni un pas enrere. Diuen que una societat té els nivells de violència que pot tolerar i nosaltres hem dit prou. Ens hem alçat amb el crit de sororitat "jo sí que et crec, germana" perquè no hi ha cap altra resposta possible front aquest greu atac contra els Drets Humans.

Una agressió sexual a una dona no és un fet puntual, sinó una expressió més de l'estructura patriarcal, una agressió contra totes nosaltres, contra totes les dones. Aquesta violència funciona de forma alliçonadora, ens socialitza en la por i ens llença un missatge ben clar, sobretot dirigit a les dones més joves: volen controlar i sotmetre la vida de les dones.

Les dones hem posat nom a unes violències sexuals fins ara naturalitzades i minimitzades, hem perdut la por a assenyalar i denunciar els agressors i volem situar al seu lloc la vergonya que suposa patir una agressió sexual, perquè ja no ens volem culpabilitzar més. Per això, hem treballat des de molts espais diferents: des dels moviments feministes, les associacions, les comissions de festes dels barris, les administracions públiques, i això també s'ha traslladat als carrers. Hem fet palès que una societat on les dones són agredides sexualment no garanteix els seus drets de ciutadania.ncara avui es fa imprescindible seguir treballant conjuntament i coordinadament amb la implicació de totes les administracions i agents socials per l'erradicació de totes les violències masclistes i la reparació de totes les supervivents.

També cal reconèixer la lluita constant i incansable dels moviments feministes, que no han deixat de crear les contranarratives sobre la violència sexual que ens han permès posicionar-nos en un altre lloc davant d'unes agressions que ens volen infondre la por. Aquí, les dones joves han estat la punta de llança d’aquesta transformació. Elles són les 2/2 protagonistes d’aquest punt d’inflexió, esdevenint la generació d’un canvi tan urgent com imprescindible.

Els moviments feministes han sortit al carrer dia rere dia i han cregut sempre en les supervivents. Han fet saber que el consentiment és un element central a l'hora d'entendre la sexualitat, que el consentiment és reversible i que cal renovar-lo, que només un sí és sí i que tot això és innegociable. També han denunciat una justícia patriarcal que reprodueix el sexisme en les seves sentències i deixa impunes als agressors.

Per últim, no volem acabar aquest manifest sense reconèixer la força, el coratge i la valentia de les dones, de les supervivents i de les que han estat assassinades, de les que han trencat el silenci i de les que lluiten dia a dia per fer-ho. Germanes, no esteu soles! El moviment feminista és imparable i la nostra sororitat és la nostra força.

Cridem juntes: si en toquen a una, ens toquen a totes!

Manifest Generalitat de Catalunya


Joint statement on International Day for the Elimination of Violence Against Women

In the 21st century, twenty years after the United Nations General Assembly declared on November 25 International Day for the Elimination of Violence against Women, our society has not been able to eradicate this violation of human rights.

The Women and Science Committee and the CSIC Equality Committee, committed to the defence of equality in the field of research, condemn gender violence and support all women who suffer from it.

This last year has been extraordinary in terms of the awareness that has been raised on the extent and magnitude of the different forms of violence inflicted on women and girls. The #MeToo campaign—one of the most viral and powerful social movements of recent times—has brought this issue into the spotlight. This awareness has been further reinforced by the awarding of the Nobel Peace Prize in 2018 to two remarkable activists, Nadia Murad and Denis Mukwege, who work on ending violence against women in conflict situations.

It is necessary to continue working to destroy the stereotypes, values and cultural traditions that give rise to sexist behaviours that are present in all sectors of society and that cause so much suffering. We join the Presidency of the CSIC, which has expressed its radical rejection of any abusive practice that involves an injury to the professional and personal dignity of the workers of this organization that has an Equality Plan and Protocols for the Prevention of Sexual and Labor Harassment.

Therefore, we urge the public authorities to implement the necessary measures to prevent violence against women. We join the pain of family members and the orphaned offspring of the 51 women killed in Spain so far this year.

Self Translation from the CSIC Women and Science Committee and the CSIC Equality Committee statement

More information:

  International Day for the Elimination of Violence against Women. 25 November

Hits: 2254

INSTITUT DE CIÈNCIA DE MATERIALS DE BARCELONA, Copyright © 2020 ICMAB-CSIC | Privacy Policy | This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.